HKK lezing: watermolens

Heemkamer Nistelrode

Op woensdag 13 juni organiseert HKK Nistelvorst een lezing die gegeven zal worden door Piet-Hein van Halder uit ‘s-Hertogenbosch. De lezing gaat over de bestaande en verdwenen watermolens in Noord-Brabant.
 
Piet-Hein deed onderzoek naar alle door water gedreven molens die in Noord-Brabant stonden. Via uitgebreid archiefonderzoek heeft hij gegevens achterhaald van drieënzeventig verdwenen, tien bestaande en achtendertig mogelijk aanwezig geweest zijnde watermolens (zgn. spookmolens). Het resultaat heeft hij in een boek 'Watermolens in Noord-Brabant, vroeger en nu' beschreven. Helaas is het boek uitverkocht. De lezing laat ons kennismaken met watermolens; wat voor types zijn er, hoe worden ze aangedreven en waarvoor worden ze gebruikt. Meestal waren of zijn het graanmolens of oliemolens. Over de werking van deze molens zal meer in detail verteld worden. Daarnaast komt ook de ontwikkeling, de opkomst, de bloei en het verval van de watermolens ter sprake. Omdat er in Noord-Brabant diverse rivieren stromen stonden de molens over de hele provincie verspreid. De nog bestaande watermolens zullen na de pauze behandeld worden. Wellicht dat er in onze buurt buiten de Kilsdonkse Molen nog andere watermolens hebben gestaan. Ook deze komen aan de orde. Al met al belooft het een boeiende en interessante avond te worden.
 
Iedereen is van harte welkom op deze lezing. Niet-leden betalen €3,00 voor deze lezing, inclusief een kop koffie of thee. De lezing vindt plaats in de heemkamer van HKK De Nistelvorst, Maxend 3 in Nistelrode. De aanvang is om 20.00 uur.
 
Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl