Het Kasteel van Brabant bestaat bijna duizend jaar. De rijke geschiedenis van dit machtige monument kan beleefd worden in en rondom het kasteel. Prominent ligt Kasteel Heeswijk in het beekdal van de Aa nabij Den Bosch, indrukwekkend middelpunt  van Landgoed Heeswijk. Vanaf hier bestuurden de heren van Heeswijk-Dinther hun domein. 

Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1080. Het is in de loop van de eeuwen veelvuldig verwoest en herbouwd. De huidige vorm dateert uit 1835, het resultaat van een grondige verbouwing en uitbreiding naar de wensen van André, baron van den Bogaerde, die van Kasteel Heeswijk z’n woon- en werkpaleis maakt. Hij geniet vooral bekendheid als eerste Gouverneur van de Koning. De Provincie heeft Kasteel Heeswijk betiteld als één van de vier Topmonumenten van Brabant. Samen met de Kilsdonkse Molen, de Abdij van Berne en de Museumboerderij vormen zij de Heerlijkheid Heeswijk.

​Bezoekers kunnen de duizendjarige geschiedenis van het kasteel beleven. Beklim de torens, ontdek de rijke kasteelzalen en geniet van de kasteeltuin. Op zondag zijn er vaak concerten en andere evenementen.

Entree € 10,- en € 6,- (kinderen), Museumkaart geldig. 

Geopend dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
De gehele week mogelijkheden groepsrondleidingen op afspraak.
Tijdens schoolvakanties óók op maandag open.