In de Advent samen erop uit

HEECH-NISTELRODE-VORSTENBOSCH - In het buitenland is het heel normaal om die indrukwekkende kathedraal te bezoeken. Toch lopen veel mensen na hun vakantie er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl Nederlandse kerken de prachtigste kunstvoorwerpen herbergen, gemaakt door de beste kunstenaars en opgenomen in magistrale decors. Met elkaar vormen ze het grootste museum van Nederland. Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. De verborgen topkunst van Nederland wordt zo toegankelijk gemaakt voor iedereen.

Hoe lang duurde het om de kerk te bouwen? Welke heilige is er afgebeeld en waar herken ik die aan? Wie lieten zich begraven in de kerk? Hoe zat het ook alweer met de Beeldenstorm? De hoogtepunten in de kerken en synagogen van het Grootste Museum van Nederland is voor ons geselecteerd. Eentje daarvan ligt in de groene heulvels tussen Nijmegen en Groesbeek. Als je daar wandelt verrijst plotseling een fata morgana. Een wit gepleisterd, oriëntaals aandoend gebouw steekt met zijn grote koepel en twee torens boven de bomen uit. Het is de Cenakelkerk van de Heilig Landstichting.

Ondanks de oosterse uitstraling gaat het hier wel degelijk om een Nederlands kerkgebouw. Geïnspireerd door een pelgrimsreis naar het Midden-Oosten maakten architect Jan Stuyt en kunstenaar Piet Gerrits aan het begin van de twintigste eeuw dit totaalkunstwerk. Met een audiotour ontdek je al dwalend door de kerk de verborgen schatten. Zin om dit als voorbereiding op Kerst te doen vanuit de parochie De Goede Herder? Neem dan contact met ons op: 0412-451215 of a.bergsma@parochiedgh.nl.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl