Kerstviering KBO Heeswijk in Afrikaanse sfeer

HEESWIJK-DINTER - Op vrijdag 18 december hield KBO Heeswijk haar jaarlijkse Kerstviering. Deze werd opgeluisterd door het Afrika-Engakoor uit Nistelrode. Voorzitter Cor Verberk kende vooraf wel enige spanning rond de organisatie. Nooit eerder stonden er zoveel mensen op het podium en nog nooit eerder was er zoveel belangstelling voor de Kerstviering. Met de hulp van het gehele bestuur en vele vrijwilligers werd van het KBO-honk een feestelijke ruimte gemaakt. Hier wordt de leden een kop koffie of thee met een Kerstkrans aangeboden.

De aula van Bernrode wordt in een mum van tijd omgebouwd tot een heus theater met een verhoogd podium voor het koor. Omstreeks 13.00 uur druppelen de eerste KBO-leden binnen en rond half twee heeft ieder zijn plek gevonden. Tegen twee uur zoekt het publiek een plaats in de aula. Het Afrika-Engakoor heeft zich dan al - zoals dirigente Mayke Hendriks het zo mooi verwoordt, op het podium "genesteld". Een waar palet van kleuren komt je vanaf het podium tegemoet, nog geen lied gehoord, maar alleen het zien van al die in kleurrijke gewaden gehesen koorleden is al een genot op zich.

Cor verwelkomt het koor en het in grote getale opgekomen publiek. Vervolgens introduceert hij het koor, dat met name Afrikaanse liederen zal zingen, met de volgende tekst:

“Una kam le wi of yoin, Wij komen samen om te zingen
An fo sing Meri Krismes,   Over een vrolijk Kerstmis
En Api Nya Yia,    En een gelukkig Nieuwjaar
Le wi sing, le wi klap” Laat ons zingen, laat ons klappen”.

Het koor begint haar optreden met het lied Jambo (Gegroet vriend, wij groeten jij). Het wordt een middag vol met hartstocht, enthousiasme en warme Afrikaanse liederen, maar bovenal ook een genot om naar te kijken en te luisteren. Ook het publiek geniet en klapt mee op de warme gloed van Afrikaanse klanken. Voor en na de pauze brengt Ad van Schijndel een paar mooie gedichten in dialect ten gehore.

In de pauze is er gelegenheid om iets te drinken en worden lotjes verkocht voor de jaarlijkse Kerst loterij. Na de pauze hervat het koor haar optreden en eindigt met Maringa Krismes (Vrolijk Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar). De voorzitter bedankt alle aanwezigen en in het bijzonder het Afrika-Engakoor voor hun geweldige bijdrage. Het koor laat weten dat de ontvangen financiële vergoeding voor dit optreden, zal gaan naar een project in Papoea-Nieuw Guinea. Dit project bestaat uit het invliegen van oogartsen uit Australië die geheel belangeloos staaroperaties zullen verrichten bij de Papoea-bevolking aldaar. 

Cor eindigt deze middag met het voorlezen van een tekst van een lied van Claudia de Breij: "Mag ik dan bij jou". Daarna is er voor iedereen nog koffie of thee en worsten- en krentenbrood. Ondertussen vindt ook de trekking van de Kerstloterij plaats. Na afloop sluiten Cor, het bestuur en alle vrijwilligers deze middag af met het fijne gevoel dat iedereen genoten heeft van deze Kerstviering. 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl