Vijftig jaar Zonnebloem HDLV

HEESWIJK-DINTHER-LOOSBROEK-VORSTENBOSCH - De Zonnebloem HDLV (Heeswijk-Dinther, Loosbroek, Vorstenbosch) bestaat 50 jaar. Een jubileum wat het hele jaar gevierd gaat worden met het extra feestelijk inkleuren van diverse activiteiten en een feestdag voor alle gasten en vrijwilligers op vrijdag 6 maart. 

De Zonnebloem HDLV vaart onder de vlag van de landelijke organisatie, maar organiseert zelfstandig met hulp van vrijwilligers huisbezoekjes, uitstapjes, leuke activiteiten en zelfs een vakantie zodat mensen met een fysieke beperking onderdeel blijven uitmaken van de gemeenschap. “Er is bijna elke maand een activiteit. Deze varieert van een autotochtje, een muziekmiddag tot een bingo en meer. Gasten krijgen het jaarprogramma en kunnen zich vooraf aanmelden”, vertellen Marijke Verhagen en Wilma Brekelmans uit Heeswijk-Dinther, Jeanne Dortmans en Fien van Es uit Vorstenbosch en Ingrid Habraken uit Loosbroek. Genoemden zijn (bijna) allemaal actief in het bestuur en/of doende met de feestelijkheden vanwege het 50-jarige jubileum. Ook wordt jaarlijks een kerstviering gehouden, regelt Zonnebloem HDLV een vakantie en worden er huisbezoekjes afgelegd. 

De Zonnebloem HDLV heeft 200 gasten en circa 60 vrijwilligers. “Gasten melden zichzelf of komen bij ons via een naaste of (welzijns)organisatie. We letten ook altijd zelf op of er mensen in onze omgeving zijn die baat zouden kunnen hebben bij wat we doen. Daarbij gaan we behoedzaam te werk. Zeker als zij zichzelf niet zelf aangemeld hebben”, om te vervolgen: “Om (nog) meer mensen te betrekken zijn echter extra helpende handen nodig. We heten nieuwe gasten altijd welkom maar dat doen we zeker ook met vrijwilligers.” 

Laatstgenoemde betreft mensen die overdag tijd hebben om bijvoorbeeld een activiteit mee te draaien of op huisbezoek te gaan. “Iedereen bepaalt zelf hoeveel tijd hij of zij kwijt wil zijn. Bij het maken van huisbezoekjes is het uiteraard nodig dat er een klik is tussen gast en vrijwilliger. Zij bepalen samen hoe de tijd gevuld wordt. De ervaring leert dat er na verloop van tijd een vriendschapsband ontstaat. Dat zie je overigens ook bij vaste gasten die regelmatig deelnemen aan een activiteit en daar dezelfde mensen van een keer eerder tegenkomen”, weten de dames die, zo laten zij weten, het ook heel leuk zouden vinden als er zich meer mannelijke vrijwilligers zouden melden. “Onze gasten zijn altijd blij met wat we doen en hun dankbaarheid geeft veel voldoening”, stelt het vijftal. 

Het 50-jarige jubileum van Zonnebloem HDLV wordt het hele jaar gevierd. In januari werd al afgetrapt met een middag met een Brabants tintje. Vrijdag 6 maart staat echter te boek als dé feestdag voor alle gasten en vrijwilligers. Gasten worden ontvangen met een koffietafel en krijgen aansluitend een leuke muzikale middag voorgeschoteld. Vrijwilligers gaan in de avonduren een hapje eten met elkaar, waarna er nog een verrassing volgt. Wat deze is, wordt in het midden gehouden want: 'Dan is de verrassing eraf.'

Wie meer wil weten over Zonnebloem HDLV en of vrijwilliger wil worden kan een mailtje sturen naar marijkevdloo@hotmail.com of bellen naar Fien van Es, 0413-340396.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl