Is er ook in Bernheze werk aan de winkel?

BERNHEZE - Statushouders willen aan de slag. In het voorbije voorjaar is Vluchtelingenwerk Bernheze begonnen met het houden van gesprekken met ruim 80 statushouders. We waren nieuwsgierig naar hun opleiding en werkervaring in het land van herkomst, maar we wilden vooral weten wat hun wensen en verwachtingen waren ten aanzien van werken in Nederland.

Op basis van deze gesprekken is er opgeschreven in welke sectoren onze statushouders graag aan de slag willen.

In de medische of verpleegkundige sector willen negen personen graag (weer) aan de slag als huisarts, apotheker, fysioptherapeut, verpleegkundige of men wil medicijnen gaan studeren. In de logistiek willen acht personen graag als chauffeur (vrachtwagen, taxi, bus) of als vorkheftruckchauffeur aan de slag. Een aantal doet mee binnen de kweekvijver logistiek zoals die door de sociale dienst, waarmee Vluchtelingenwerk Bernheze samenwerkt, georganiseerd wordt.

Voor de bouw breed geldt hetzelfde; acht mensen willen graag als timmerman, electricien of loodgieter aan de slag. In de horeca willen vijf dames en heren actief worden.

Twee personen willen werken in de ICT; daarvan is er eentje al bezig met een MBO-opleiding. Voor het beroep van kleermaker is behoorlijk wat belangstelling, 5 personen hebben interesse hierin maar er zijn helaas weinig mogelijkheden in deze sector. Ook zijn er drie dames die graag als kapper aan de slag willen.

In de zorg zouden negen vrouwen en een man graag aan de slag willen. Samen met BrabantZorg en Laverhof wordt er geprobeerd dit een goede invulling te geven.

Er zijn inmiddels een achttal, meestal jongeren, begonnen aan een opleiding, MBO, HBO en Universitair. Bij de MBO-opleidingen heeft men vaak de keuze tussen een BOL-leerweg, vier dagen naar school, of een BBL-route; dat houdt in vier dagen werken bij een bedrijf en een dag naar school. Tenslotte is er een aantal mannen die graag in de tuinbouw of verwante sectoren zouden willen werken. Daarnaast hebben  twee statushouders een baan gevonden als bakker en als autolakspuiter, terwijl een jonge vrouw een baan heeft gevonden bij een golfresort. Langzaam bouwen we hieraan verder in de hoop dat deze groep aan het werk komt. Toch is er daarbij ook de hulp nodig van het bedrijfsleven in Bernheze en omgeving. Heeft jouw bedrijf mogelijkheden of is er personeel nodig? Uiteraard zijn wij graag bereid, waar nodig samen met de sociale dienst, met jou in gesprek te gaan.

Belangstelling? Bel naar 0412-456909 of naar etheunissen@vluchtelingenwerk-wobb.nl.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl