Bestaat zomer isolatie?!

BERNHEZE - Mijn opa zei het vroeger vaak, “wat goed is tegen de kou is ook goed tegen de warmte”. Nu de dagen warmer worden is er minder aandacht voor de verduurzaming van de woning dan in de koudere wintermaanden, toch is dat niet veel anders voor je woning zoals de kreet hierboven ook aangeeft.

Zoals we in de winter de warmte binnen willen houden, willen we in de zomer de warmte juist buiten houden om ons wooncomfort te vergroten. Isolatiematerialen houden veel meer tegen dan dikke muren en dakpannen, dus isoleren is altijd lonend!

In de zomer is het ook van belang om voldoende te ventileren!
Met zomernachtventilatie koelt je huis namelijk af. Volgens de natuurkundige wetten ontsnapt warme stijgende lucht via een hogere gelegen (dak)raam, daardoor ontstaat onderdruk in de lagere verdieping van de woning. Zo komt de frisse nachtelijke buitenlucht naar binnen.

Overdag kan je het beste alleen maar blijven ventileren via kleinere openingen en daarnaast zoveel mogelijk (direct) zonlicht buiten houden, zodat dit de warmte niet alsnog naar binnen brengt!

Jongere woningen hebben meestal een ventilatiesysteem waarin betere luchtkwaliteit gewaarborgd is, dus zeker niet uitzetten! Als we alles uitzetten en dichthouden loopt de luchtvochtigheid en het CO₂ gehalte in huis op, wat weer gezondheidsklachten kan opleveren, maar ook vochtopstapeling in huis.

Isolatie houdt de woning lekker koel in de zomer en geeft lagere stookkosten in de winter. Ventilatie voor gezonde binnenlucht en goede conditie van de materialen die grenzen aan de buitenlucht. Bewoners gezond en huis gezond!

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl