In een wereld waar je alles kunt zijn, wees vriendelijk

Ruwweg vertaald uit het Engels, deze titel, ik zag hem nota bene op een t-shirt, maar toch zit daar soms ook wel eens een kern van waarheid in.

We hebben meer mogelijkheden, kansen, welvaart, kennis, veiligheid dan ooit. Je zou het haast niet denken, als je de media mag geloven, soms voelt het ook echt niet zo, maar toch is het wel waar. Het gaat hier eigenlijk best goed, al zijn er natuurlijk altijd dingen die te verbeteren zijn. Maar in alle ‘hoe-gaat-het-in-de-wereld-lijstjes’ scoren we als landje behoorlijk positief. Toch blijft er een gevoel van onbehagen, een gevoel van het verliezen van grip bestaan. Men zegt: ‘de samenleving verruwt’. Hoe kunnen we daar als politiek en als maatschappij nu een weg in vinden?

Elke reis begint met een eerste stap. En zo is het hier ook. Het kleine gebaar is genoeg.

De belangrijkste ontwikkelingen beginnen vaak heel klein. Een fijnere samenleving begint niet met groots en meeslepend, of met die ene belangrijke beleidsbeslissing. Een fijnere samenleving begint gewoon bij onszelf. Door aardig voor elkaar te zijn, van het positieve uit te gaan, door elkaar te kennen en herkennen. Door te vertrouwen op elkaar. Voor het CDA Bernheze een kernwaarde. De overheid moet haar burgers durven vertrouwen, en de burger moet op zijn beurt vertrouwen hebben in de overheid. Twee zijden van die zelfde medaille. 

Ezra Leeger, raadslid CDA Bernheze

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl