Je zal net op je 55-tigste in een WW-uitkering vastlopen en je huis op moeten eten!

De regering verhoogt de leeftijd om in aanmerking te komen voor de IOW-regeling met vier maanden, naar 60 jaar en 4 maanden. Recent haalde het voorstel van kamerlid Corrie van Brenk van 50PLUS om de ingangsleeftijd te verlagen naar 55 jaar het niet. GroenLinks stelde voor de leeftijdsgrens op 60 jaar te houden. Beide moties kregen geen meerderheidsteun. Minister Koolmees houdt vast aan de leeftijdsgrens van 60 jaar en vier maanden met het argument dat het geld kost terwijl het begrotingsoverschotmaar blijft toenemen. Van 11,3 miljard in 2018 naar ruim 14 miljard in 2019. 

De IOW-uitkering is voor oudere werklozen van levensbelang, stelt Hans Bongers. “De ellende dat je aan het einde van je werkzame leven je huis moet opeten blijft je zo bespaard.” Als 50Plusser ben ik natuurlijk blij met de verlenging van vier jaar. Maar niet met de verhoging van de leeftijdsgrens. 

Vanwege een slechte arbeidsmarktpositie met vaak verhulde leeftijddiscriminatie wordt je aan je lot overgelaten. “Je zal net op je 55-tigste in een WW-uitkering vastlopen en je huis op moeten eten!”. Ronduit sociaal onrechtvaardig om na 35-40 jaar werken te eindigen met het gevoel dat je opzij gezet wordt. 

Het wordt dus hoog tijd dat gemeentes aan de bel trekken en druk op de minister uitoefenen om alsnog een eind te maken aan deze schrijnende situatie. 

50Plus Bernheze i.o, Hans Bongers

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl