Week van de Jonge Mantelzorger 3 tot en met 7 juni 2019

BERNHEZE - Maak jij je zorgen om een familielid, vriend of bekende? Moet je thuis vaak meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

Mantelzorg, wat is dat?
Als jij opgroeit met iemand die jouw zorg nodig heeft, bijvoorbeeld door een lichamelijke of psychische ziekte, verslaving of een stoornis, dan is dat mantelzorg. Herken je dat? Dan ben je niet de enige. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger.  

Soms kun je wel wat hulp gebruiken
Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:

 • Deel je zorg
  Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
 • Bespreek het op school
  Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.
 • Geef aan wanneer het te veel is
  Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie.
 • Blijf leuke dingen doen
  Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!
 • Zoek informatie
  Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen. 

Wil jij hier ondersteuning in? Neem dan contact op met het Basisteam jeugd en gezin van ONS welzijn op telefoonnummer 088-3742526.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl