Ed en Dineke van ’t Palet zwaaien af!

HEESWIJK-DINTHER - Basisschool ’t Palet verliest een brok aan ervaring en enthousiasme met het afscheidnemen van Ed van Uden en Dineke Smulders. Over enkele weken nemen zij, onderwijzers in hart en nieren, afscheid van het Dintherse onderwijs. Dineke, een voorstander van de gedachtegang van Fides met haar symbolen en Ed, een fervent Ajax-supporter, gaan dan namelijk genieten van een welverdiend pensioen! 

Gevoel
“Het is moeilijk te omschrijven”, geeft Ed aan. “Het begint bij mij steeds meer te kriebelen naar het einde toe en het geeft mij een dubbel gevoel. Ik zou niet nog een jaar door willen gaan, maar heb een prima jaar gehad en heb nergens spijt van gehad. Mijn loopbaan volbrengen met een eigen groep, mag dan ook geslaagd genoemd worden.”

Dineke vult hem aan. “Twee jaar geleden heb ik de keus gemaakt om nu te stoppen. Ik heb in het eerste jaar nog mijn twijfels gehad, maar ben nu bewust bezig met afscheid nemen. Kinderen is mijn leven en nu ga ik genieten van míjn kinderen en kleinkinderen. Het is goed zo." 

Wat blijft bij?
Dineke, een Friese, heeft al weer twintig jaar gewerkt, waarvan de laatste zes jaar op ’t Palet. Ed daarentegen is Dinther niet uit geweest sinds 1975! Wat hen beiden het meeste bij blijft is ‘het kind’!

“Het werken met kinderen, met name het gevoel geven dat ze er mogen zijn, is het belangrijkste”, geeft Ed aan. “De rest komt dan vanzelf. Als het goed met hen gaat, gaat het met mij ook goed!” Dineke beaamt dit stellig. ”Mijn klas is mijn huiskamer, niet alleen, maar samen. We hebben elkaar nodig. Het is belangrijk dat het kind lachend binnenkomt, lachend naar huis gaat en in de tussentijd veel leert! Het welzijn van het kind staat boven alles. Onderwijs is kijken en luisteren en aanvoelen van de kinderen. Je moet het begrijpen. Ook de betrokkenheid van de ouders is belangrijk en ouderparticipatie staat hoog in het vaandel!”

Ed knikt instemmend. “Het kind boeit mij nog steeds. Het moet mij het gevoel geven dat het mij vertrouwt en alles kan zeggen. Je moet aanvoelen als er iets is. Vertrouwen en een goede relatie met een kind staat inderdaad boven alles!” 

Tot slot…
Samen hebben ze nog een boodschap voor alle betrokkenen van hun basisschool ’t Palet. Ed: “Ik hoop dat de prettige, fijne sfeer op ’t Palet tussen collega’s, kinderen en hun ouders, zich de komende jaren doorzet! Samen werken is belangrijk!” 
“Ja”, zegt Dineke. “Blijf het positieve van het kind zien en haal eruit wat mogelijk is, zodat ze volwaardig in de samenleving kunnen functioneren." 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl