Minder gas verbruiken? Zo lukt het

NEDERLAND - Zeker nu we vanwege het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen de komende jaren steeds afhankelijker worden van de grillen van buitenlandse leveranciers, bestaat de kans dat de prijzen voor het verbruik van gas gaan stijgen. Online de tarieven van aanbieders van energie vergelijken blijft daarom zonder meer lonend. Maar ook daadwerkelijk gas besparen, levert natuurlijk voordeel op. Hier een aantal tips. 

Alle kleine beetjes helpen
Er zullen maar weinig mensen zijn die het prettig vinden om in een koude woning te zitten. Toch is het mogelijk om de verwarming soms een halve of hele graad lager te zetten, ook als er mensen thuis zijn. Zeker wanneer er op dat moment inspannende werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld stofzuigen uitgevoerd worden, zal dat kleine temperatuurverschil niet of nauwelijks gevoeld worden. Hetzelfde geldt voor de momenten dat het (winter)zonnetje door de ramen schijnt en de zonnestralen deels voor de verwarming van het huis zorgen. 

Verwarm geen lege ruimtes
Het klinkt misschien logisch, maar verwarm alleen de ruimtes waarin ook echt iemand op dat moment aanwezig is. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat in kamers waarin niemand zich bevindt de verwarming volledig uitgeschakeld hoeft te worden. Dat zou in periodes met strenge vorst namelijk zelfs schade aan de verwarming op kunnen leveren. Aan de andere kant is het ook niet nodig om er de verwarming voor niets op volle kracht te laten werken. 

Doe de gordijnen dicht
Sluit 's avonds de gordijnen. Dit zorgt ervoor dat de kou die de ramen afgeven voor een deel achter de gordijnstof blijft hangen, zodat er minder hard gestookt hoeft te worden om het behaaglijk warm in huis te hebben. We gaan er bij deze bespaartip dan natuurlijk wel vanuit dat de verwarmingselementen niet ook achter de gesloten gordijnen verdwijnen. Dat zou namelijk een averechts effect hebben en juist méér gasverbruik opleveren. 

Isoleer de woning
Warmte stijgt. Goede dakisolatie kan er daarom voor zorgen dat de met gas opgewekte warmte langer in de woning blijft hangen. Ook het isoleren van wanden en het plaatsen van dubbel glas heeft in dat kader een positief effect op de hoogte van de uiteindelijk te betalen gasrekening. Isoleren vereist weliswaar de nodige investeringen, maar het loont zich op de lange termijn absoluut. 

Vervang de cv-ketel
Volgens experts gaan cv-ketels zo’n 12 tot 15 jaar mee. Daarna is het beter om ze te vervangen. Doorlopende innovaties op dat vlak zorgen er namelijk voor dat dit soort apparaten steeds energiezuiniger worden, zodat ze binnen een paar jaar na aanschaf al terugverdiend zijn. Daarnaast zal het voor verouderde ketels steeds moeilijker worden om er een reparateur voor te vinden die eventuele defecten aan het apparaat nog kan herstellen. 

Automatiseer met een slimme thermostaat
Geen zin of geduld om de twee hierboven genoemde tips consequent op te volgen? Kies dan voor een slimme thermostaat. Deze thermostaat hoeft op basis van het dagritme van de huisgenoten in principe maar één keer geprogrammeerd te worden, waarna de rest vanzelf gaat. Bepaalde types beschikken ook over een bewegingssensor, zodat er automatisch vastgesteld kan worden of er iemand thuis is waarvoor de verwarming aan moet blijven. Als we deze manier van het besparen van energie vergelijken met handmatige oplossingen, dan is de slimme thermostaat – mits goed ingesteld – in menig huishouden zonder meer de absolute bespaarwinnaar.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl