Burgemeester Marieke Moorman: Carnaval

Eind deze week dragen de wethouders en ik de sleutels van de gemeente over aan prinses Heidi van Snevelbokkenland, prins Porcus van Krullendonk, prins Frits van het Weversrijk en prins Teun van het Pieregat. Deze dame en heren hoogheden mogen dan vier dagen over onze gemeente heersen en zorgen dat we een onvergetelijke carnaval beleven. 

De voortekenen zijn goed: we hebben al kunnen genieten van gezellige prinsenrecepties en vermakelijke pronkzittingen. Ook de overvolle programma’s tijdens de carnavalsdagen zelf, beloven veel lol en feestelijke ontspanning. 

In de aanloop naar carnaval, las ik een opmerkelijk bericht: een school in Zevenaar heeft besloten carnaval voortaan verkleedfeest te noemen. Carnaval zou teveel verwijzen naar de katholieke oorsprong en daarmee past de naam niet in het openbare karakter van de school. Ik vind het heel gezond om tradities en namen die kwetsen of discrimineren te herzien, maar in dit geval vind ik het vergezocht. En jammer ook, want carnaval is meer dan een verkleedfeest. 

Carnaval is het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Het gaat vooraf aan veertig dagen vasten en past daarmee in de katholieke traditie. Een andere verklaring is dat het carnavalsfeest eeuwen geleden werd gevierd om de lente welkom te heten, en dat verwijst dan weer naar een heidense oorsprong.

Maar bovenal is carnaval een omkeringsritueel. De maatschappelijke rollen worden omgedraaid en we drijven de spot met rangen en standen. Dat is mooi en heeft betekenis. Iedere streek viert carnaval net weer anders (weet ik als geboren en getogen Limburgse met jarenlange Brabant-binding), maar dat maakt niet uit. Als je maar plezier hebt en geniet.

Fijne carnaval!

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl