Op de koffie bij…. de volkstuinen

Deze keer ben ik op de koffie bij… de volkstuinen.

Rondlopend in één van de volkstuincomplexen die ons mooie dorp rijk is, valt het op dat er met een bijna militaristische precisie geen sprietje, geen koolplantje, maar zelfs geen peentje scheef in de grond zit. Elke moestuin wordt liefdevol gekoesterd, geschoffeld, geharkt, ja bijna vereerd. Maar bedenk wel, dat achter elke moestuin een weldoordacht plan van aanpak ligt. Er gaat geen boontje in de grond voordat de ijsheiligen geweest zijn. Aardappels een maand te laat gepoot en je krijgt geen pieper meer op je bord.

Saai, suffig oubollig imago
Volkstuintjes, ik hoor het u zeggen, ze hebben een saai, suffig oubollig imago, maar niets is minder waar.
Het aanleggen en onderhouden van de traditionele volkstuin is al lange tijd geen mannenaangelegenheid meer. Oké, ik geef toe, het overgrote deel bestaat nog steeds uit mannen van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar ook de dames onder ons en een enkele jongeling, mengen zich steeds meer in dit mannenwereldje. Enthousiaste jongere mensen, die graag biologisch tuinieren of mensen die met hun kinderen iets met de volkstuin en de natuur willen doen om te leren. Weet je, het is juist hip biologisch te tuinieren. Je hoeft niet meer bang te zijn om gezien te worden als hippie op leeftijd met geitenwollen sokken.

Minpunten
Zijn er ook minpunten verbonden aan een moestuin? Ja, dat toch wel. Een volkstuin kost werk en vereist toewijding. Krijgen de kwetsbare plantjes niet op tijd water, dan verdrogen ze. Het zaaigoed moet op tijd verpoot worden en constant in de gaten worden gehouden. Is de eerste kwetsbare periode van je aanplant voorbij, dan is er het risico dat de plantjes alsnog worden aangevreten. Intensieve droogte tijdens je weekendje weg, onverwachte stortregens of stormen zijn gebeurtenissen waar je zelf geen vat op hebt. Of een net iets te enthousiaste buurman, die te dicht met zijn onkruidverdelger bij jouw biologische tuin komt. Dit alles kunnen mogelijk dompers op je volkstuingeluk zijn.

Meer voordelen
De volkstuin heeft niet alleen als doel met je hark door de grond te woelen en het onkruid te bestrijden, het heeft ook een sociale functie. Er is altijd wel iemand op het volkstuinencomplex aanwezig om een praatje mee te maken. Dat betekent dat je leuke contacten met andere mensen kunt hebben. Vaak zie je dan ook, dat mensen zaden, materiaal en planten uitwisselen, maar ook recepten, etc. Een gezellig praatje maken, wordt vaak gewaardeerd.

De wat meer klassieke ervaren tuinder wisselt graag gedachten uit met een beginnende tuinder. Het is - naast een plezierige vorm van vrijetijdsbesteding - ook nog eens gezond. Het leidt tot lekker bewegen en minder stress. De volkstuin kan zelfs als workout-plek gezien worden; al dat spitten, bukken, harken, etc. zorgen dat je constant in beweging bent. Je lijf wordt soepeler en met een beetje geluk en wat zonneschijn, krijg je ook nog eens een lekker kleurtje. Een abonnement op een sportschool is daarmee overbodig geworden.
Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl