Lezing van Herman Pleij in de Abdij van Berne

HEESWIJK-DINTHER - Zaterdag 13 oktober lezing in het kader van de Maand van de Geschiedenis in de Abdij van Berne. 

Herman Pleij: Bestaan er echte Brabanders? Over de zucht naar lokale identiteiten

De vertrouwde kaders van geloof en ideologie zijn vervaagd. Vooral in het verzuilde Nederland is dat hard aangekomen: zonder houvasten blijkt men niet te kunnen leven. Steeds meer mensen vinden steun in verkenningen van het eigen verleden. Hoe komt het dat ik ben wie ik ben? Direct houvast biedt de zicht- en tastbare omgeving.

Maar juist die is nog in het recente verleden ingrijpend veranderd. Door de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog is het hele land herverkaveld en zijn talrijke dorps- en stadscentra meedogenloos vernieuwd. Nog in de jaren ’60 van de vorige eeuw maakten waterlopen, wallen, stadspoorten en dorpsboerderijen plaats voor supermarkten, banken, flats en parkeerplaatsen. Wat er nog is of lijkt te zijn, verdient de grootste aandacht. Daaraan kan men immers dat noodzakelijke verleden nog aflezen. Maar hoe authentiek moeten die historische plaatsen zijn of blijven? Lopen we niet het gevaar dat we de opgekalefaterde sporen van vroeger eerder gebruiken voor het zwelgen in een verleden dat ons het best bevalt? En betekent de verkenning van een lokale identiteit niet eerder stilstand, isolement en doelbewuste blokkering van elke vernieuwing?

Herman Pleij (1943) is een emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, gespecialiseerd in de Middeleeuwse literatuur. Hij is vaak te zien in DWDD, waar hij aanstekelijk spreekt over onze ‘identiteit'.

Entree: De entree bedraagt € 15,- (incl. consumptie)
Plaatsen dienen vooraf gereserveerd te worden per e-mail op activiteiten@bernemedia.com. Aanmelding is definitief na ontvangst van betaling van €15,- p.p. op NL19 INGB 0000 825536 t.n.v. Boekhandel Berne onder vermelding van Lezing Herman Pleij 13 oktober en je naam.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl