Vier dagen zwieren en zwaaien in Loosbroek

LOOSBROEK – Met de komst van de lente en de dagen die langer worden kriebelt het bij velen om achter de geraniums vandaan te komen en er eens lekker op uit te gaan. Waar naartoe is het weekend van vrijdag 5 tot en met maandag 8 april een overbodige vraag want dan is het kermis in Loosbroek! De eerste in de regio! Iedereen is welkom bij de officiële opening op vrijdag om 14.30 uur op het kermisterrein in het centrum, waarbij er eerst getrakteerd wordt en iedereen aansluitend vier dagen kan zwieren en zwaaien.  

De achtkoppige kermiswerkgroep uit Loosbroek is eerlijk. De jaarlijkse kermis was tot vorig jaar op sterven na dood. Met de nadruk op wás, want door de handen inéén te slaan, met elkaar in actie te komen, met medewerking van Theo Verbakel van de gemeente Bernheze én de kermisexploitanten, belooft het dit jaar een bruisend en gezellig feest te worden voor jong en oud. Niet midden in de zomervakantie, maar het eerste weekend van april, waarmee het dorp gelijk de primeur heeft van de eerste kermis in de regio. 

Naast de gebruikelijke attracties zoals autoscooters, gokkraam, schiettent, touwtje trekken en een snoep-, vis- en oliebollenkraam, is er een uitbreiding van mini- naar grote draaimolen, een boksbal én een nostalgische rups. Waar de kleine gemeenschap sterk in is blijkt ook in deze want in samenwerking met meerderen is gezorgd voor aanvullende activiteiten te beginnen bij de opening. “Met muzikale omlijsting van een blaaskapel en alle schooljeugd van basisschool Sint Albertus nodigen we iedereen uit Loosbroek en omgeving uit voor de officiële opening op vrijdag om 14.30 uur door burgemeester Moorman en kermisinzegening door pastoraal werker Isabel van Baal. Voor de kinderen ligt er een kermismunt klaar en iedereen wordt getrakteerd op een oliebol”, zegt de werkgroep enthousiast. 

Genoemde kermismunten kunnen ingeleverd worden bij alle attracties en zijn voor de inwoners waarschijnlijk niet de eerste die ze in het bezit krijgen. In aanloop naar de kermis werden er bij besteding van een bepaald bedrag ook uitgegeven door de dagwinkel. Het is niet het enige. “Daar verkregen kassabonnen mogen met naam en adres in een emmer gedeponeerd worden. Zondagmiddag is clown Sassie op de kermis. Hij gaat uiteindelijk drie bonnen uit de emmer halen en de gelukkigen ontvangen een boodschappenpakket”, zo wordt verteld. Ook plaatselijke senioren worden niet vergeten. Zij zijn maandag welkom op een kermisetentje bij het kermisterrein. 

Een leuke kermis voor iedereen in het dorp is, volgens de werkgroep belangrijk. “Het verhoogt de leefbaarheid en saamhorigheid want het zorgt voor ontmoetingen en sociale contacten”, zo stellen ze om direct toe te voegen: “Maar we nodigen tevens iedereen uit de omgeving uit om hier kermis te vieren. Er is ook alle dagen muziek in de horecagelegenheden.” Uiteraard zijn er nog wensen: “We hopen in de toekomst op een uitbreiding van de attracties. Een lunapark zou heel welkom zijn.” 

Het Oranjecomité, Lichtpunt, geloofsgemeenschap Loosbroek, Boerenbond Loosbroek, Stichting Pallet, Kerncommissie, Loosbroeks Ondernemers Belang, plaatselijke horeca en de Sint Albertusschool hebben de krachten gebundeld om de plaatselijke kermis op de kaart te zetten en er voor iedereen een feest van te maken.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl