Sem, Ryan en Mats op weg naar de top

NISTELRODE-VORSTENBOSCH – Onder de noemer ‘Opgeven is geen optie’, nemen duizenden mensen fietsend en lopend donderdag 6 juni deel aan de Alpe d’HuZes waarmee ze gelijktijdig geld inzamelen voor onderzoek naar kanker en verbetering van kwaliteit van leven. Onder hen de 15-jarige jongens Ryan van Bakel uit Vorstenbosch en Mats Romme en Sem de Reuver uit Nistelrode. De derdejaars vmbo-leerlingen van Team Bocht 5 van het Udens College zijn volop in training en in de weer om met uiteenlopende activiteiten hun KWF-bijdrage zo hoog mogelijk te maken. Uiteraard willen zij graag gesteund worden.  

De jongemannen Sem, Mats en Ryan bedachten zich geen moment toen zij zich via hun middelbare school aan konden sluiten voor deelname aan de Alpe d’HuZes. De heren zijn jong, actief, maatschappelijk betrokken en hebben allemaal hun eigen motivatie waarom zij zich hiervoor in willen zetten. “Het lijkt me een geweldige ervaring en gelijk ook een uitdaging om met zoveel mensen die berg te beklimmen”, vertelt Sem. De route naar de top is circa 14 kilometer, telt 21 bochten en heeft een stijgingspercentage van 7,9. Hij en Mats stappen op de fiets. De tocht naar boven duurt gemiddeld 2 uur. Deelnemers mogen op één dag proberen tot zes keer de berg te bedwingen. Mats heeft zijn eigen motivatie waarom hij, naast de gezamenlijke training van school, ook in eigen tijd probeert zoveel mogelijk kilometers in de benen te krijgen. “De vaders van enkele vrienden hebben kanker. Mijn tante heeft het en mijn oma en nicht zijn eraan overleden”, somt hij op. Geen leuke score. 

Ook Ryan zag en ziet het in zijn omgeving. “Mijn oma is eraan overleden en mijn opa heeft het nu”, vertelt hij. Ryan gaat lopen. De tocht omhoog duurt ongeveer 4 uur. Hij vervolgt: “Ik heb me, na overleg thuis, direct opgegeven.” Dat hebben alle jongens natuurlijk gedaan want de reis en verblijfkosten zijn voor hen. Daarbij is het de bedoeling dat er geld ingezameld wordt. “Aan elke deelnemer wordt gevraagd € 2.500,- in te zamelen. Dat hoeven wij niet, maar we proberen natuurlijk wel zoveel mogelijk geld in het laatje te brengen”, zeggen de heren. 

De jongemannen komen hiervoor in actie. Deze week gaat de retouremballage bij de plaatselijke Jumbo in Nistelrode naar Sem en Mats en ook Fietsplus Rini en Groente- en Fruitspeciaalzaak Ceelen steunen hen. Bij eerstgenoemde komt een collectebus te staan en laatstgenoemde biedt donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 mei een Alpe d’HuZes salade aan waarbij de helft van de opbrengst gedoneerd wordt aan KWF. Ryan heeft zo zijn eigen manier. “Vanaf maandag 6 mei ben ik ‘in te huren’ voor kleine klusjes rondom huis in Vorstenbosch. Het gras maaien, de tuin schoffelen, snoeien, een struik uit- of ingraven en dat soort zaken”, legt hij uit, om lachend toe te voegen: “Alleen buiten. Ik ga niemands huis poetsen.” Wie zijn hulp wil, mag hem bellen via 06-21221426. Sem, Ryan en Mats kunnen tot slot ook gesponsord worden via www.opgevenisgeenoptie.nl, waarbij na het invullen van hun naam, een bedrag overgemaakt kan worden. 

De jongens zijn volop in training en zien uit naar de week. “We weten zeker dat het zwaar én onvergetelijk wordt.” Dat ze die top gaan halen is iets wat zeker is want: “Opgeven is geen optie.”

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl