Fietstocht Gilde Nistelrode

NISTELRODE - Zes juni jongstleden organiseerde het gilde St. Antonius Abt- St. Catharina uit Nistelrode een fietstocht ter gelegenheid van de herdenking van D-day 1944, de dag waarop de bevrijding van West Europa begon. Na ontvangst met koffie en gebak van 'Riet' werd gestart vanaf het Canadees Oorlogsmonument op de hoek van ons gildeterrein, alwaar opdat moment de Nederlandse en de Canadese vlaggen prijkten. Na het fotomoment aldaar werd aangevangen met de fietstocht die was uitgezet door onze Vice- Hoofdman Paul Altorf en zijn vrouw Riet.

De route liep als volgt: Richting Laar en Achter de Berg naar Bedaf, over het terrein van de Vrije Teugel en langs de uitspanning De Pier. Langs de Canadasweg stond, geheel toepasselijk op deze zesde juni, een groot aantal klaprozen in de berm van de weg. Via het ziekenhuis Bernhoven ging de route verder over de Hengstheuvel en over de Udensedreef bereikten we onze picknickplaats aan het DocusDas pad gelegen, vlak bij de voormalige camping de Holenberg. Daar werd genoten van een heerlijke en bijzonder gezellige picknick.

Al van gedachten wisselend kwamen we tot de eenduidige conclusie dat wij ontzettend dankbaar mogen zijn voor het grote goed dat Vrede en Vrijheid heet. Vrij bijvoorbeeld, om ongehinderd door vreemde machten, van onze eigen Maashorst, welke altijd verbonden en gebonden is geweest aan onze Nistelrodese samenleving, te mogen genieten. Vervolgens werd door de Maashorst middels de Schayksedreef richting Nistelrode gereden, we verlieten de Maashorst bij het huis van de 'Bijenfamilie' en bereikten rond half acht weer ons gildeonderkomen alwaar ons een heerlijk ijsje als versnapering wachtte.

Het gilde heeft bij de koffie bij aanvang van de fietstocht besloten dat vanaf zes juni tot de bevrijding van Nistelrode, volgens overlevering 25 of 26 september dagelijks naast de vlaggen van Nederland en Canada ook de vlaggen van Engeland en Amerika zullen worden gehesen, dit om onze geallieerde bevrijders te eren.

De vlaggen zijn inmiddels aangebracht en zullen zoals vermeld dagelijks worden gehesen uit dankbaarheid aan hen die, de door ons haast als vanzelfsprekend ervaren, vrijheid zo zwaar hebben bevochten.

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl