Das Schweigende klassenzimmer

Op donderdag 28 november vertoont Nesterlé de film 'Das schweigende Klassenzimmer'. De dramafilm werd genomineerd voor de Duitse Filmprijs en viel al in de prijzen op het filmfestival 'Film by the Sea' in Vlissingen.

In het op een ware gebeurtenis gebaseerde 'Das schweigende Klassenzimmer' is het 1956, vijf jaar vóór de bouw van de Muur. Een middelbare schoolklas in Oost-Berlijn besluit spontaan om een minuut stilte te houden in hun klas ter nagedachtenis aan de bij de opstand in Hongarije gesneuvelde studenten. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de gevolgen zijn niet te overzien.

Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Het tripje van de middelbare scholieren zet hun wereldbeeld op zijn kop: ze leren over een recente volksopstand in Hongarije tegen het Sovjetregime. Terug in het Oosten ontdekken ze over dezelfde gebeurtenis een klein berichtje in de lokale krant: de Hongaarse opstandelingen zijn aan deze kant van de grens geen vrijheidsstrijders, maar fascisten.

Uit solidariteit met de gevallen slachtoffers willen ze een gebaar maken en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit veroorzaakt flink wat onrust en als dit ter ore komt van het ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad beschouwd met verstrekkende gevolgen voor de scholieren.

Donderdag 28 november | Aanvang filmavond 20:15 uur | Tickets à 5,00 euro verkrijgbaar aan de kassa voorafgaand aan de film.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl