Mark van de Veerdonk leest Moppereend

HEESWIJK-DINTHER - "Zal ik zeggen wie ik ben"? Ik ben Mark en héééééél lang geleden heb ik ook in deze klas gezeten". Aldus begint oud-Heeswijkenaar Mark van de Veerdonk donderdagochtend op BS Het Mozaïek in Heeswijk zijn 'optreden' tijdens het voorleesontbijt . "Ik liep vroeger elke dag met mijn vriendje Jos aan mijn schouder naar school. Daarom loop ik nu ook zo scheef", grapt hij. Overdreven krom gebogen wandelt de cabaretier door het klaslokaal en de kinderen lachen.

De toon is gezet en de stemming zit er bij de kinderen meteen in. Even later schuift Mark van de Veerdonk aan voor een ontbijtje met de kleuters. "Ik kom alleen voor een gekookt eendenei", sprak Van de Veerdonk onlangs af met juffrouw Anja van Het Mozaïek, als voorwaarde voor zijn komst naar zijn voormalige lagere school. "Ik heb van alles gedaan en ik heb overal gezocht, maar een eendenei zonder een kuikentje erin, heb ik niet gevonden. Daarom als dank een doosje kippeneieren", vertelt juf Anja. 

Van de Veerdonk laat zich het eitje goed smaken en danst, zingt en stampt aan het eind van het ontbijt gezellig in de kring mee op de maten van het lied van de Moppereend: "het is een mopper, mopperdag en af en toe eens mopperen, dat mag", zingen de kleuters samen met de BN-er.

Even verderop in de speelzaal leest Mark van de Veerdonk voor uit het prentenboek Moppereend. Zijn gehoor bestaat dan niet alleen uit leerlingen van Het Mozaïek, maar ook de kinderen van KDV Human Kind en Peuterspeelzaal Piccino sluiten aan. "Kennen jullie het verhaal van de Moppereend," vraagt van de Veerdonk. " Jaaaaa!!", roepen de kinderen. "Mooi", zegt van de Veerdonk en vervolgt: "Altijd leuk om een verhaal voor te lezen dat iedereen al kent".

Het boek van de Moppereend is kostje voor de cabaretier, een ware meester in het spelen van typetjes. Met verve imiteert hij de hoofdrolspelers uit het verhaal: de hond, de geit, de haan, het varken en natuurlijk de chagrijnige Moppereend.
Na afloop heeft de Slabroekenaar nog een cadeau voor de school, een kunsteend op ware grootte. "Als je ooit geen zin hebt op school of mopperig bent, dan moet je naar deze Moppereend gaan", legt Van de Veerdonk de kinderen uit. Met de belofte dat de eend een blijvende en mooie plek krijgt, neemt de grappenmaker afscheid van zijn oude school.

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl