Column Erina: Stroken

Natuurlijk keek ik naar het voetbal. Natuurlijk was ik immens trots. Natuurlijk had ik een discussie met mijn man en zijn vrienden over vrouwenvoetbal. En natuurlijk vonden zij dat mannen beter voetballen en wist ik natuurlijk zeker dat dat komt omdat ze niet goed kijken in plaats van objectief en eerlijk te zijn. De rest van de maand gaat het over fietsen, nadat we volgende week nog onze super-sportievelingen aanmoedigen tijdens hun wandelingen langs de Rijn. 

Ik ben niet zo sportief. Geef mij maar pen en papier, een stil hoekje om in te zitten en ik kom er blij weer uit. Afhankelijk van de opdracht heb ik iets leuks opgeschreven. Of zakelijk. Of gewoon mijn boodschappenbriefje. Hoe ik dat doe en waarom ik dat leuk vind, mocht ik komen uitleggen bij de Eijnderic, het culturele centrum waar je kunt leren boetseren en schilderen. Net zoals je kunt oefenen in het mooi draperen van kleuren op doek of in aardewerk, zo kan je ook leuke dingen maken met woorden. Je kunt een eigen wereld bedenken waarin het gezellig is, waar enge mensen langs komen, of speurneuzen hun best doen iets te ontdekken. Vaak weet je vooraf niet wat er gaat gebeuren of wie je verhaal binnen zal wandelen. Maar je weet wél zeker dat die onverwachte gasten de wereld interessanter maken. En dingen laten ontstaan waarvan ik me achteraf vaak afvraag wie ze heeft verzonnen. 

Maar er is een probleem. Er zijn te veel mensen die denken dat ze niets leuks op papier kunnen schrijven. Of mensen die vroeger op school zo’n hekel hadden aan het opschrijven van dingen, dat ze nu alleen nog in hoge nood boodschappenbriefjes maken. Die mensen zou ik willen uitnodigen om anders naar die ervaringen te kijken! Misschien kunnen we dan wel samen ontdekken wat er zo leuk is aan letters op papier, en vooral als je dat zelf hebt gedaan. 

Zo las ik in de krant van deze week dat er heel veel mensen bezig zijn met de bermen langs de weg. Die kan je laten volgroeien met gras en brandnetel, maar je kunt er ook heerlijke bloemenzeeën van maken. Boeren uit de buurt deden dat met de randjes van hun grond. Ze maakten er langgerekte veelkleurige stroken van, waar niet alleen wij van mogen genieten. Vele bijen en andere insecten vliegen er vrolijk rond. Daarmee wordt het niet alleen kleurige, maar ook levendige stroken. Stroken waar je blij van wordt. Net zo blij als van voetbal en van het schrijven van je boodschappenbriefje! 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl