Column Erina: Welkom

Ze waren er weer: dichtgevroren ruiten van de auto, waar je niet veilig mee op weg kunt. Natuurlijk had ik me niet goed voorbereid. Daardoor moest ik in het donker op zoek naar het opruimplekje van mijn ijskrabber. Ik wist toch zeker dat ik hem aan het begin van de zomer in de schuur had gelegd! Maar dat ding kan kennelijk wandelen. Tien minuten later dan mijn normale vertrektijd, vond ik hem. Achter het schap gevallen. En toen moest het schrapen aan de ruiten nog beginnen. Ze waren bedekt met plakijs. dat er echt niet af wilde. Eindelijk op weg, was ik bijna de hele route bezig om de vrieskou uit mijn handen te krijgen. 

Maar toch was het weekend prachtig weer. Het werd aangekondigd als de laatste mooie dag voor er weer een stuk of drie regenfronten overtrekken. Na de droogte van afgelopen zomer ben ik daar blij mee. De nattigheid is bovendien een hele goede reden om lekker binnen te blijven. Van mij mag het vaker regenen. Vooral als het ook nog koud en donker is. Dan is het voor iedereen duidelijk dat ik heus niet vrijwillig naar buiten kom. 

Afgelopen weekend dus, maakte ik mijn tuin winterklaar. Ik knipte de bruine stengels van de uitgebloeide bloemen. Graaide hier en daar een illegale pol gras. Veegde de modder van het paadje. En werd weemoedig. De hele zomer heb ik genoten van de rode pioenen, de gele zonnebloemen, de paarse vlinderstruik en nog een heleboel meer bloemen waar ik de naam niet van weet. Ik at een vijg en maakte thee van verse pepermunt. In de planten zaten vlinders en vogels. En ik zat er hele dag midden tussenin. 

Nu is al die vrolijkheid een sombere berg groen met bruine stengels. Ze druppen als het regent en houden zelfs de vogels op afstand. Het is alweer weken geleden dat ik een koolmees of een mus in mijn tuin zag. De wereld wordt doods. Alle groen trekt zich terug. Het enige dat je kunt doen is hopen dat er volgend jaar weer wat nieuws gaat groeien. Terwijl ik de dorre stengels doorknip, zie ik glanzende dikke knoppen boven de grond uit piepen. Het nieuwe jaar kondigt zich aan! 

Blij klim ik naar zolder en rommel achter het schot. De doos met lichtjes ligt voor het grijpen. Vóór het avond is, knippert en straalt mijn huis als welkom aan een mooie kerst.

 

 

Terug naar het overzicht

Copyright © DeMooiKrant.nl